Eerste zomerdag start warm, maar eindigt buiig

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De zomer gaat donderdag warm van start met temperaturen boven de 25 graden, maar eindigt in mineur: aan het begin van de avond volgen regen- en onweersbuien. In korte tijd kan er dan veel regen vallen. Er is kans op zware windstoten die snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken, meldt weeronline.nl.

Donderdag wordt een stuk warmer dan de afgelopen dagen. Aan zee is het 22 graden, langs de grens van Duitsland loopt de temperatuur op tot boven de 25 graden. In het weekend daalt de temperatuur tot een graad of 18, dat aan de lage kant is voor de tijd van het jaar.

Sinds het begin van de meteorologische zomer op 1 juni laat het zomerweer het tot nu toe afweten. De temperatuur in juni loopt 2,2 graden achter op het gemiddelde en ook de zon laat zich minder vaak zien dan normaal. Daar staat tegenover dat het deze maand tot nog toe minder vaak en veel regende dan gemiddeld.

De maand juni eindigt volgens de voorspellingen net zo wisselvallig als deze van start ging. Volgens de verwachtingen wordt de zomer dit jaar gemiddeld, dus mogelijk compenseert het weer in juli de slechte zomerstart.

De meteorologische lente verliep dit jaar beter. Over het algemeen was het voorjaar warm en droog. Hoewel de maand april werd overschaduwd door buien en lage temperaturen, zorgden zonnige en warme perioden in maart en mei ervoor dat de lente dit jaar nipt bij de tien warmste lentes sinds 1901 behoorde.