Begin volgende week eerste marathon op natuurijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De eerste schaatsmarathon op natuurijs kan dinsdag of woensdag verreden worden. Dat verwacht weeronline.nl. De schaatspret blijft voorlopig nog wel beperkt tot ondergelopen sintelbanen en weilanden.

De koude lucht trekt donderdagavond Nederland binnen. Komend weekeinde zal het 's nachts 3 tot 4 graden vriezen. De temperatuur ligt overdag rond het vriespunt. Maandag en dinsdag kan de minimumtemperatuur zakken tot beneden 5 graden onder nul. Dan zal het ook overdag 1 of 2 graden vriezen. Dit zal volgens weeronline.nl genoeg zijn voor het organiseren van de eerste schaatsmarathon op natuurijs.

De weersvoorspellingen voor de tweede helft van volgende week zijn onzeker. "Een weermodel toont aan dat het winterweer aanhoudt, een ander model laat zien dat vanaf woensdag zachtere lucht het land binnenkomt", aldus een woordvoerder.

Het zal hoe dan ook nog wel even duren voor er geschaatst kan worden op sloten, vaarten en meren. "Door het zachte weer van de afgelopen tijd zit er nog veel warmte in de grond en in het water. Voordat een betrouwbare ijsvloer ontstaat moet het echt een paar dagen flink vriezen, zowel 's nachts als overdag."