Kleurrijke treinen bij Stencil Station in het Spoorwegmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

UTRECHT -  ‘Spray-art' kunstenaar Hugo Kaagman zal drie treinen van Het Spoorwegmuseum met sjablonen en spuitbussen omtoveren tot echte kunstwerken. In de tentoonstelling ‘Stencil Station' toont Kaagman daarnaast zijn mooiste kunstwerken op doek waarin treinen een prominente rol spelen.

Kaagman staat bekend als de ‘Stencil King'. Hij begon met graffiti op straat maar inmiddels hangen zijn kunstwerken in galeries en musea. Zijn Delfts blauwe prints zijn overal ter wereld bekend. De tentoonstelling ‘Stencil Station, spray art door Hugo Kaagman' opent op 21 maart en duurt tot 24 juni 2012.

Prominente rol voor treinen
Het atelier van Hugo Kaagman staat op het perron van Station RAI en het is daarom niet verwonderlijk dat treinen een belangrijke inspiratiebron zijn voor zijn kunstwerken. Hij speelt in op actuele onderwerpen, wat hij 's ochtends in de krant leest verwerkt hij in zijn kunstwerken; die vaak dezelfde dag al te zien zijn op de ramen van zijn atelier.

In het Spoorwegmuseum is een overzicht van zijn mooiste kunstwerken te zien waarin treinen een belangrijke rol spelen. Bijzonder is dat Kaagman drie museumstukken van het Spoorwegmuseum met sjabloon en spuitbus zal omtoveren tot echte kunstwerken: een rangeerlocomotief, een goederenwagon en een Unimog-voertuig.

Kaagman meent dat de kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn. Tijdens workshops zal hij daarom zijn werkwijze tonen. Bezoekers kunnen vervolgens aan de slag met sjablonen om zelf spray art te maken.

© Nationale Recreatiegids

via Nieuwsbank