Stijging inkomend toerisme

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

LEIDSCHENDAM - Het inkomend toerisme is in de eerste negen maanden van 2011 met zo'n 4 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat laten de CBS-cijfers zien.

Gasten en overnachtingen
Van januari tot en met september 2011 bezochten bijna 9 miljoen buitenlandse (zakelijke) toeristen ons land. Het aantal buitenlandse gasten in hotels steeg, net zoals die in de verblijfsrecreatieve accommodaties (campings, bungalows en groepsaccommodaties) in deze periode met 4 procent.

Wisselend beeld Europese herkomstlanden
De Europese herkomstlanden laten wederom een wisselend beeld zien. Rusland vertoonde in deze periode nog steeds het grootste groeipercentage (+27 procent), maar bleef in absolute zin klein ten opzichte van andere Europese herkomstmarkten.

Het aantal verblijfsgasten uit onze buurlanden Duitsland en België lieten een groei zien van respectievelijk 4 procent en 5 procent. Ook vanuit Zweden (+ 12 procent) en Noorwegen (+ 8 procent) hebben meer gasten in ons land overnacht in de periode januari - september 2011.

Vanuit de overige Europese herkomstlanden was kleine daling van het aantal gasten: Groot-Brittannië en Spanje (- 2 procent) en Frankrijk en Italië (- 3 procent)

Stijging aantal intercontinentale gasten
Alle intercontinentale markten zagen een stijging van het aantal gasten, op Japan na. Sommige intercontinentale herkomstmarkten lieten zelfs groeipercentages zien van dubbele cijfers. China loopt daarbij aan kop met een groeipercentage van 27 procent en vanuit Brazilië bedraagt de groei 23 procent.

Voor deze landen geldt een indrukwekkend groeipercentage maar in absolute zin gaat het (nog) om kleine aantallen. Verder kwamen er vanuit de Verenigde Staten 11 procent meer bezoekers. Japan ten slotte zag het aantal gasten met 9 procent dalen ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar.

© Nationale Recreatiegids