Redelijk toeristisch jaar voor Friesland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
LEEUWARDEN - Ondanks de natte en koele zomer en de recessie heeft Friesland een redelijk toeristisch jaar achter de rug. Volgens de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in 2011 bijna net zoveel toeristen naar Friesland als in 2010. Opvallend genoeg kwamen er meer buitenlandse toeristen naar Friesland, vooral uit Duitsland.
 
Door het slechte weer in het hoogseizoen viel het aantal Nederlandse gasten op dat moment terug. Vooral de kampeersector en de (open)botenverhuur hadden hiervan te lijden. De natte zomer was ook nadelig voor het toerisme op de Waddeneilanden. Waar de Waddeneilanden normaal extra profiteren van last minute boekingen en dagtoeristen, lieten zij het nu afweten vanwege het weer.
 
Naar verwachting komt het totale jaarresultaat van 2011 ongeveer één procent onder het niveau van 2010 uit.De verschillen per sector en per regio lopen nogal uiteen. Zo maakte debungalowsector een goed jaar door, maar hadden de hotels veel te lijdenonder de economische recessie.
 
Toeristische bedrijfsleven toekomstbestendig
Dekomende jaren moet extra aandacht worden besteed aan vernieuwing en kwaliteitsverbetering in de kampeersector en in de botenverhuur. Nu al valt op dat bedrijven die beschikken over hoge kwaliteit en veel voorzieningen het duidelijk beter doen dan de collega’s. Dergelijke bedrijven zijn veel minder weersgevoelig.
 
Ook toeristische bedrijven diebeschikken over de nieuwste online boekingsmogelijkheden en gebruik maken van social media hebben een voorsprong op collega’s die dit nog niet inzetten.
 
Fryslân Marketing gaat in 2012 extra investeren in de marketing en promotie van Friesland als congres-, vergader- en evenementenlocatie. Dit is voorFriesland een nieuwe bedrijfssector met kansen. 
 
© Nationale Recreatiegids