Hoopvol nieuws over natuurbescherming

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) bestaat 50 jaar. In die tijd is dankzij de steun van donateurs veel bereikt. Toch is natuurbescherming harder nodig dan ooit. Wereldwijd holt de soortenrijkdom achteruit en nemen stroperij en illegale handel in bedreigde planten en dieren enorm toe. Gelukkig is er ook goed nieuws, want natuurbescherming heeft recent tot hoopvolle, inspirerende resultaten geleid.
 
Rond de jaarwisseling zijn in Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo twee bergorillababy's geboren. Voor de parkrangers bevestigde deze ontdekking dat hun gevaarlijke werk echt zin heeft. In 2011 alleen al werden elf parkwachters vermoord door stropers en illegale houtkappers.
 
WNF zet zich al jaren in voor bescherming van het Virunga Nationaal Park. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige kooktoestellen onder de bevolking te stimuleren en snelgroeiend bos voor brandhout aan te planten. Omwonenden van het park hoeven daardoor minder bomen te kappen, waardoor het leefgebied van de berggorilla's intact blijft.
 
Daarnaast draagt WNF financieel bij aan de opleiding van parkwachters en voorziet ze van een goede uitrusting, zoals GPS-navigatiesystemen, walkietalkies en een uniform. Die aanpak werkt. De populatie berggorilla's in Virunga groeit geleidelijk. Veertig jaar geleden leefden in het park minder dan 300 gorilla's, inmiddels zijn dat er circa 480. Daarmee is het de grootste populatie op aarde. Wereldwijd leven er nog 786 berggorilla's.
 
Japanse Kuifibis
Het gaat beter met de Japanse kuifibis. De zeldzame vogel voelt zich thuis in het beschermde Qinling-gebied in China, dat dient als reservaat voor de reuzenpanda. De Japanse ibissen werden in gevangenschap gefokt en in het wild uitgezet. De rijstboeren in het gebied zijn overgeschakeld op biologische teelt, waardoor het voedselaanbod voor de ibis is toegenomen.
 
Neushoorns en tijgers.
Terwijl in Afrika en Zuidoost-Azië de stroperij van neushoorns in 2011 schrikbarend toenam, boekte Nepal een indrukwekkend natuurbeschermingsresultaat. Voor het eerst sinds jaren werd in het land geen enkele neushoorn door stroperij gedood.
 
Dit jaar slaan WNF en de regering van Nepal de handen ineen om ook de stroperij van tijgers extra aan te pakken. Wereldwijd leven nog circa 3200 tijgers in het wild, waarvan zo'n 120 in Nepal. Ongeveer een jaar geleden beloofden regeringsleiders van landen waar tijgers voorkomen, de dieren beter te beschermen. Zij willen dat het aantal tijgers in het wild in 2022 is verdubbeld.
 
© Nationale Recreatiegids