Planbureau maant tot terugdraaibaar natuurbeleid

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min

DEN HAAG (Novum) - Zolang onduidelijk is hoe het nieuwe natuurbeleid zich ontwikkelt, is het van belang dat geen onomkeerbare stappen worden genomen. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de donderdag gepubliceerde Natuurverkenning voor de komende decennia.

Volgens het PBL verkeert het natuurbeleid nu in een 'overgangsfase'. Het kabinet bezuinigt fors op de natuur en maakt de provincies ervoor verantwoordelijk. Hoe dit zal uitpakken, valt nog niet te zeggen. "In de tussentijd is het belangrijk dat geen activiteiten worden ondernomen die de deur naar een duurzaam gebruik op de langere termijn dichtgooien", schrijft het bureau.

"Vooral voor activiteiten met een onomkeerbaar karakter, zoals het realiseren van permanente bebouwing, is een zeer grondige afweging belangrijk." De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 kwamen begin deze week met vergelijkbare waarschuwing. Zij dienden een initiatiefwet in om het 'afbraakbeleid' van verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker (CDA) tegen te houden.

Het planbureau stelt verder dat nog maar weinig mensen het natuurbeleid begrijpen. Dat komt doordat het accent de laatste jaren is verschoven naar het 'realiseren van ecologische doelen en de procedurele uitvoering ervan'. Om te zorgen dat het beleid weer meer gaat leven bij de samenleving, is een strategische visie nodig die aansluit bij de 'verschillende drijfveren' die leven onder de bevolking.

Het PBL heeft vier richtingen ontwikkeld, die als uitgangspunt kunnen dienen voor het natuurbeleid de komende decennia. Bij het scenario 'vitale natuur' heeft de natuur in 2040 nog alle ruimte en blijft internationaal belangrijke biodiversiteit behouden. Bij 'beleefbare natuur' is de natuur volop toegankelijk voor recreatie en toegankelijk voor een breed publiek.

In het derde scenario 'functionele natuur' wordt de natuur in 2040 duurzaam gebruikt en worden bijvoorbeeld rietlanden ingezet voor de zuivering van water. En bij het laatste scenario 'inpasbare natuur' is de natuur ondergeschikt gemaakt aan de economie en wordt er geld aan verdiend.

De vier scenario's zijn ideaalbeelden; in de praktijk zullen combinaties voorkomen. De 'kijkrichtingen' maken wel duidelijk dat het veel uitmaakt welke 'drijfveer' als uitgangspunt voor de inrichting van Nederland wordt gekozen. Het is essentieel dat de overheid daarbij het voortouw neemt omdat overheden de regels kunnen vaststellen, aldus het PBL.