Grote fouten in plan voor aanleg Wieringerrandmeer

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

HAARLEM - Niet de crisis, maar grote fouten die de provincie Noord-Holland heeft gemaakt bij haar ambitieuze plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer zijn de oorzaak van het niet doorgaan van de plannen, zo stelt de Randstedelijke Rekenkamer in een rapport. Dat meldt dagblad Trouw.

Het plan was om van het voormalige Zuiderzee-eiland Wieringen weer een echt eiland te maken. Daarbij zou, tot afschuw van lokale boeren, 860 hectare aan ingepolderde weilanden onder water worden gezet. De "robuuste ecologische verbinding tussen het IJsselmeer en de Noordzee" moest een impuls geven aan de ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland.

Het plan, in de jaren negentig ontstaan, werd om economische redenen afgeschoten in 2010. volgens de Rekenkamer had het echter weinig met de crisis te maken, maar is het onrealistische idee over de financiering de oorzaak van het debacle, wat de provincie 28 miljoen euro heeft gekost.

Het idee om in een aparte bv. 140 miljoen euro zonder garanstelling te lenen van een bank is een ongebruikelijke constructie bij zo'n risicovol project. Dergelijke leningen worden meestal verstrekt als er voldoende eigen vermogen is en er zekerheden zijn over de woningverkoop. Deze twee factoren waren beide afwezig. Het eigen vermogen in de ontwikkelingsmaatschappij bedroeg slechts 36.000 euro.

Dit bedrag staat in schril contrast met de 360 miljoen euro die in het project gestoken moest worden. Of die miljoenen na aanleg ooit terug zouden komen is niet duidelijk. Ook was er onvoldoende onderzocht of het plan om 2.100 woningen te verkopen realistisch was. Om deze redenen noemde in 2006 advocatenkantoor Simmons en Simmons de leningen onrealistisch.

De provincie schoof dit advies van tafel, maar ook de beoogde geldschieter, de Bank Nederlandse Gemeente (BNG), liet in 2007 weten dat er geen sprake kon zijn van zo'n lening. Hierop versoberde de provincie het plan, maar BNG hield voet bij stuk waardoor de provincie het plan in 2010 afschoot. Volgens de provincie was de economische crisis de oorzaak, maar volgens de Rekenkamer was er dus collectief te weinig aandacht voor de financiering van het plan.

© Nationale Recreatiegids