Herstel heide Sallandse Heuvelrug

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

DRIEBERGEN - Staatsbosbeheer is gestart met de uitvoering van maatregelen voor herstel en uitbreiding van heide in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hiervoor gaan bomen wijken aan de westzijde van de Holterweg in Nijverdal. Deze werkzaamheden worden gecombineerd met een dunning aan de oostzijde. Dunnen maakt deel uit van het reguliere onderhoud, zo meldt Staatsbosbeheer.

De werkzaamheden duren tot begin maart en zijn nodig om het historische open heidelandschap weer te herstellen. Het grote aaneengesloten droge heidelandschap is zeldzaam en uniek voor West-Europa. Staatsbosbeheer heeft afgelopen december tijdens een inloopbijeenkomst en een veldexcursie de maatregelen aan bewoners en geïnteresseerden toegelicht.

Werk in uitvoering
Door de machines en voertuigen in het gebied die af en aan rijden ziet het gebied er voor een periode minder aantrekkelijk uit. Informatiepanelen geven de locaties van de werkzaamheden en eventuele tijdelijk omgeleide paden en wegen aan. Door de reeds aanwezige heideplanten en bosbessen zal naar verwachting het gebied er volgend jaar weer als hersteld uitzien.

Heideherstel en dunning
Het heideherstel is een eenmalige ingreep. In deze omgeving is erg veel reliëf. Deze hoogteverschillen zijn echter nauwelijks zichtbaar door de opslag van boompjes en struikjes. Door deze opslag te verwijderen, krijgen de jeneverbessen meer ruimte en krijgen diverse dieren en planten weer een geschikt leefgebied.

Het gebied blijft vrij toegankelijk voor de bezoeker, die daarmee de weidsheid en het reliëf van de Sallandse Heuvelrug kan beleven. In het Kattenbos vinden alleen reguliere dunningen plaats en het hondenlosloopgebied blijft gehandhaafd.

© Nationale Recreatiegids