Elfstedentocht en Sinterklaas kunnen plek krijgen op de UNESCO lijst

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

LEEUWARDEN - Met de UNESCO conventie van het immaterieel erfgoed krijgen ook tradities en rituelen een plaats in het Nederlandse erfgoedbeleid. Tradities en gewoonten zoals carnaval, Sinterklaas en de ijspret zijn belangrijk voor de Nederlandse culturele identiteit. Groepen en gemeenschappen voelen er zich mee verbonden en deze vormen van immaterieel erfgoed zijn het daarom waard om te behouden voor toekomstige generaties.

Op een internationale conferentie in Deurne (Noord-Brabant), die vanaf vanavond in Deurne gehouden wordt, geeft de staatssecretaris voor cultuur Halbe Zijlstra het startschot voor het Jaar van het Immaterieel Erfgoed en daarmee ook van het nieuwe immaterieel erfgoedbeleid van de Nederlandse regering.

Immaterieel erfgoed staat Nederlanders na aan het hart.  Beleidsmakers zijn het er over eens: immaterieel erfgoed is, net als het materiële erfgoed, waard om te 'safeguarden'. Het raakt aan de culturele identiteit van groepen en gemeenschappen en is daarom belangrijk om te bewaren voor de toekomst.

Dat is de reden dat UNESCO is gestart met een lijst voor het immaterieel erfgoed, vergelijkbaar met die van het materiële erfgoed, maar waarop niet gebouwen staan maar gewoonten en tradities. Als Nederland zijn eigen immaterieel erfgoed goed in kaart heeft gebracht, zal het ook voordrachten mogen gaan doen voor de internationale UNESCO lijst van het immaterieel erfgoed.

Organisaties die op plaatselijk niveau een of ander gebruik organiseren zien plaatsing op de lijst vooral als erkenning. Met het nieuwe Nederlandse immaterieel erfgoedbeleid krijgen zij een steuntje in de rug. Tijdens de internationale conferentie komen er sprekers uit de hele wereld. 

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Recreatiegids