RECRON op de bres voor recreatiegemeenten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

DRIEBERGEN - Minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) moet de plannen voor herverdeling van het gemeentefonds aanpassen, zodat gemeenten met veel recreatiewoningen er niet op achteruit gaan.

Door de plannen van de minister lopen de recreatiegemeenten miljoenen euro's mis. De kans is groot dat deze gemeenten de kortingen op het gemeentefonds direct gaan verhalen op de sector via het verhogen van de toeristenbelasting of andere lokale lasten.

Het ministerie van BZK wil het vaststellen van het aantal recreatiewoningen voortaan via de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) laten lopen. Helaas tellen daarbij alleen gebouwen met een woonbestemming mee. In de huidige situatie worden alle recreatiewoningen meegeteld in de verdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds.

RECRON vraagt de minister om bij het gebruik van de BAG voor de verdeling van het gemeentefonds behalve de panden met woonbestemming, ook de panden met logiesbestemming mee te nemen. Hierdoor ontstaan er geen grote verschillen tussen de huidige en nieuwe methodiek en dus geen grote begrotingstekorten bij de betreffende gemeenten. Een andere oplossing ishet vasthouden aan de huidige berekening.

Gemeenten blijven dan zelf verantwoordelijk voor de informatie over het aantal recreatiewoningen in de gemeente en daardoor vinden er geen spectaculaire veranderingen plaats. In deze financieel zware tijden is stabiliteit letterlijk van levensbelang voor recreatieondernemers. Mochtde minister haar plan toch door willen zetten dan wil RECRON de garantie dat de betreffende gemeenten de kosten niet gaan verhalen op derecreatiesector via verhoging van de toeristenbelasting of andere lokale lasten.

© Nationale Recreatiegids