Sarah van Sonsbeeck wint beeldhouwprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

EINDHOVEN (Novum) - Sarah van Sonsbeeck is de winnaar van de eerste Theodora Niemeijer-prijs, de stimuleringsprijs voor jonge vrouwelijke beeldende kunstenaars. De kunstenares ontving donderdag een cheque ter waarde van tienduizend euro uit handen van Charles Esche, juryvoorzitter en directeur van het Eindhovense Van Abbemuseum.

Daarnaast mag de in 1976 geboren Van Sonsbeeck haar project Informational Weather vanaf het najaar een halfjaar tonen in het Van Abbemuseum. Daarvoor wil zij 'Het Oog', een open ruimte in het museum, tijdelijk afsluiten en daar een provisorisch klimaatsysteem aanbrengen dat de politieke situatie in Nederland vertaalt in weertypen. "Elke politieke partij krijgt hierbij een eigen weerselement binnen het systeem toegewezen. De nieuwe te verwachten weerssituatie is wekelijks via een weerbericht te volgen."

Er waren 87 projectvoorstellen van beginnende vrouwelijke kunstenaars uit de Benelux ontvangen. "Wij hopen dat deze prijs kan bijdragen aan de ontwikkeling van jong talent en dat we de ongelijkheid die er nog altijd is tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars voor een deel kunnen wegnemen", zegt Andrea Davina van Stichting Niemeijer Fonds.

De winnares sleepte onlangs ook al de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs in de wacht.