De zon krijgt een schoonheidsvlek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

HONOLULU (Novum/AP) - Sterrenkijkers in de hele wereld maken zich op voor een gebeurtenis die zij voor het laatst in hun leven zullen kunnen aanschouwen. Als een schoonheidsvlek trekt Venus woensdagochtend, Nederlandse tijd, voor de zon langs, een planetair spektakelstuk dat zich pas in 2117 opnieuw voordoet.

West-Europeanen hebben pech. Een dikke wolkenlaag onttrekt de zon woensdag in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië en grote delen van Frankrijk aan het zicht.

In het oosten van Australië en Oost-Azië en van Hawaï tot Alaska is de volledige Venuspassage te zien. De beide Amerika's kunnen het begin van de overgang aanschouwen, tot zonsondergang roet in het eten gooit, terwijl Europa en Oost-Afrika het einde kunnen bekijken. Als het weer meezit, natuurlijk.

De vorige overgang vond plaats in 2004. Het is pas de zevende Venuspassage sinds de Duitse astronoom Johannes Kepler het fenomeen in de zeventiende eeuw voor het eerst voorspelde. Vanwege de vorm en de snelheid waarmee Venus rond de zon cirkelt en de verhouding van de baan van de planeet met die van de aarde vinden de overgangen ongeveer iedere eeuw tweemaal kort na elkaar plaats.

Een volledige zonsverduistering is veel dramatischer en spectaculairder dan de overgang van Venus, die als klein zwart vlekje voor de zon langs trekt. In het eerste geval wordt de hele aarde in de schaduw geplaatst. Maar goed, zonsverduisteringen zijn veel alledaagser. Dit decennium alleen al vinden er nog zes plaats.