Activisten organiseren klimtraining bij Awacs-bos

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

BERLIJN (Novum) - Activisten gaan zaterdagmiddag klimtrainingen geven en actievoeren in de wederom met kap bedreigde Schinveldse Bossen. Het ministerie van Defensie heeft tot hun ongenoegen aangekondigd dit jaar weer een kapvergunning aan te gaan vragen omdat de bomen de AWACS-radarvliegtuigen in de weg zouden staan.

Een jaar of zes geleden lieten de ministeries van Defensie en Milieu ongeveer zes hectare bos kappen om de veiligheid rondom de aanvliegroute van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland te verbeteren. Actievoerders hadden toen uit protest boomhutten gebouwd. Veel omwonenden toonden zich solidair met hen. Op basis van een noodverordening werden toen tientallen mensen gearresteerd.

De Raad van State oordeelde later dat geen toestemming voor de kap had mogen worden verleend. De Limburgse gemeente Onderbanken, waar het bos onder valt, kreeg een schadevergoeding van vierhonderdduizend euro van het rijk. Toenmalig minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA) zei in 2008 dat als er in de toekomst nog bos moet worden gekapt bij Schinveld, dat niet meer onder dwang gebeurt.

De activisten van Groenfront kondigen aan zich te verzetten tegen elke nieuwe kappoging. "We gaan zaterdag ter plaatse het bezetten van een bos oefenen, en hebben zowel het dorp als onze eigen achterban opgeroepen mee te doen. Iedereen is welkom", aldus een woordvoerder.

De AWACS-basis viert zaterdag haar dertigjarige bestaan met een open dag. De NAVO heeft het aantal vluchten dit jaar overigens voor het eerst beperkt. Groenfront spreekt van een belangrijke maar symbolische stap, omdat de vluchten die nog wel worden uitgevoerd nog steeds 'extreme geluidsoverlast en luchtvervuiling' veroorzaken. Een meerderheid van de bevolking onder de aanvliegroutes zou sluiting van de basis als enige reƫle oplossing zien.