Onderzoek naar de economische betekenis van de passagiersvaart

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

DEVENTER – De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft in opdracht van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) onderzoek gedaan naar het economisch belang van de passagiersvaart in Nederland. De passagiersvaart, met een omzet van ongeveer 236 miljoen euro in 2010, blijkt goed te zijn voor 10 procent van de omzet in de binnenvaartsector, zo meldt de Schuttevaer.

Het onderzoek is 15 december jongst leden gepresenteerd onder de titel “Passagiersvaart: out of the blue – de economische betekenis van de passagiersvaart in Nederland” en overhandigd aan VVD- Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé. Aanleiding voor het onderzoek is dat er nauwelijks cijfers over de passagiersvaart zijn.

Het onderzoek is gericht op de dagpassagiersvaart en riviercruisevaart. Onder dagpassagiersvaart worden rondvaarten, dagtochten en evenementen verstaan en riviercruisevaart zijn meerdaagse reizen. Ook is gekeken naar de chartervaart. 

Het CBRB is blij met de resultaten van het onderzoek. “Het zijn cijfers waarmee we voor de dag kunnen komen en ze geven ons voor het eerst een concreet inzicht in de economische betekenis van onze sector”, aldus Hans Teerlink, voorzitter van de Ledengroep Personenvervoer van het CBRB.

© Nationale Recreatiegids