IJs in zuiden van Friesland nog te zwak

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LEEUWARDEN (Novum) - Het ijs in het zuiden en zuidoosten van Friesland is nog veel te zwak om een Elfstedentocht te houden. Dat hebben de 22 Friese rayonhoofden op een persconferentie laten weten. In het noorden van de provincie is de kwaliteit van het ijs wel in orde. De organisatie hoopt woensdag meer duidelijkheid te kunnen geven.

Omdat het de hele week blijft vriezen is er wel een kans dat de 'tocht der tochten' er dit jaar komt, zei voorzitter Wiebe Wieling. Een alternatieve route behoort daarbij tot de mogelijkheden. "Er is in het zuiden sprake van een kwaliteit ijs waar nog helemaal geen mensen overheen kunnen gaan."

De grootste zorgen zijn er over het Slotermeer bij de plaatsen Sloten, Balk en Woudsend. Een van de rayonhoofden zakte daar bij een keuring door het ijs. De sneeuw van afgelopen vrijdag heeft ook tot problemen geleid. Het ijs moet minimaal vijftien centimeter dik zijn.

De Vereniging Friesche Elfsteden gaan de komende dagen met man en macht aan de slag om de situatie bij de knelpunten te verbeteren. "Het weer bepaald of we verder kunnen gaan", houdt Wieling wel een slag om de arm.

De laatste Elfstedentocht werd op 4 januari 1997 verreden. Leeuwarden is vanouds de start en aankomstplaats van de ongeveer 200 kilometer lange tocht. De deelnemers komen verder langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.