Kans op Elfstedentocht steeds groter

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LEEUWARDEN (Novum) - De kans dat binnen twee weken een Elfstedentocht plaatsvindt, wordt steeds groter. De Elfstedenbarometer schat de kans dinsdag op 41 procent. Vrijdag was dat nog 28 en donderdag nog maar 1 procent.

De barometer koppelt de Friese weersverwachting aan de ijsgroei en vergelijkt die met de laatste vijf edities van de tocht. Zondag kwamen de 22 rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 bijeen.

Voorzitter van De Friesche Elf Steden Wiebe Wieling zei maandag dat het nog te vroeg is voor een Elfstedentocht. Hij verwacht niet dat de 'tocht der tochten' voor het weekeinde wordt verreden omdat het ijs op sommige plekken nog niet goed genoeg is.

Sinds zondag heeft Nederland voor het eerst deze eeuw te maken met een koudegolf. De maximumtemperatuur is sinds vorige week maandag niet meer boven het vriespunt gekomen. De afgelopen dagen daalde de temperatuur naar waarden tussen -10 en -20 graden.

Weeronline.nl voorspelt dinsdag wel dat verandering op komst is. De droge vrieskou wordt verdreven doordat de wind vanuit het noordoosten vochtigere lucht aan gaat voeren. Dinsdagavond raakt het steeds meer bewolkt en het kwik daalt daardoor niet verder dan tot -6 of -7 graden.

Ondertussen maken steeds meer Nederlanders zich op voor de eventuele tocht. Om zo veel mogelijk deelnemers en belangstellenden onder te brengen wordt onder meer het stadion van eerstedivisionist SC Cambuur in Leeuwarden omgebouwd tot hotel. Vakantiehuisverhuurder Belvilla meldt dat het wordt bedolven onder de vraag naar een huis langs de route.