Vijftien centimeter ijs gemeten op Elfstedenroute

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min

LEEUWARDEN (Novum) - Op de route van de Elfstedentocht is woensdag voor het eerst een dikte van vijftien centimeter ijs gemeten. In Bartlehiem en Burdaard bereikte het ijs de voor een Elfstedentocht benodigde dikte, meldt de NOS.

De ijsdikte in Bartlehiem ligt tussen de elf en vijftien centimeter. Wel zijn er nog wel enkele plekken waar maar negen centimeter ijs ligt. In Burdaard is het ijs tussen de veertien en vijftien centimeter dik. In veel andere van de in totaal 22 rayons blijft de ijsdikte steken tussen de acht en dertien centimeter.

Het nieuws uit de twee rayons is een opsteker voor schaatsminnend Nederland. Eerder woensdag bleek dat het ijs in Friesland heeft een slechte nacht achter de rug heeft. Het vroor matig, waardoor er maar een halve tot een hele centimeter ijs is bijgekomen.

Militairen zijn ondertussen in Woudsend het ijs op het Heegermeer sneeuwvrij aan het maken. Het meer ligt niet op de route van de 'tocht der tochten', maar kan mogelijk als alternatief worden gebruikt als het ijs op andere stukken niet dik genoeg blijkt te zijn.

Woensdagavond komen de 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elf Steden bijeen om te bespreken hoe de route van de Elfstedentocht erbij ligt. Daarna geven ze een persconferentie.