Oostvaardersplassen gereed voor unieke toertocht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

LELYSTAD - Na diverse ijsmetingen in de Oostvaardersplassen in Lelystad is het ijs gereed voor een unieke toertocht op natuurijs. De koudste winternacht in Lelystad afgelopen vrijdag, met temperaturen tot -22,9 graden heeft gezorgd voor perfect stevig ijs. In samenspraak met Staatsbosbeheer en de IJsclub Lelystad is besloten dat Lelystad deze bijzondere toertocht mag organiseren.

Vrijdag 10 februari en zaterdag 11 februari start op de Oostvaardersplassen de ‘Oostvaardersplassentocht; een rondetocht op natuurijs, midden in het prachtige natuurgebied ‘de Oostvaardersplassen'. Met de aanhoudende vorst van de afgelopen dagen is de kwaliteit van het ijs op de Oostvaardersplassen nauwlettend in de gaten gehouden.

Meerdere metingen, in combinatie met de gunstige weerverwachting, tonen aan dat het ijs vrijdag gereed is om de ‘Oostvaardersplassentocht' te organiseren. Op dinsdagochtend 7 februari was de ijsdikte gemiddeld ruim 12 cm. De huidige omstandigheden maken snelle ijsvorming mogelijk.

De IJsclub Lelystad heeft de zwakkere plekken in het ijs via GPS in kaart gebracht, om zo een veilige constante baan uit te kunnen zetten voor de schaatsers. Drie jaar geleden, in 2009, waren de Oostvaardersplassen bij Lelystad ook het decor van het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op natuurijs.

Ook toen werd dit evenement gezamenlijk georganiseerd door Staatsbosbeheer, de Gemeente Lelystad, IJsclub Lelystad en de Stichting Schaatspromotie Flevoland. Vanuit deze ervaring kan snel geschakeld worden om binnen enkele dagen deze unieke tocht vorm te geven.

De toertochten worden op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari gereden. Naast deelname aan de Oostvaardersplassentocht is het ook mogelijk met het hele gezin te schaatsen op de Oostvaardersplassen, nabij het buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Knardijk, Lelystad.

© Nationale Recreatiegids

Foto: Stijlfoto