Forse groei Nederlandse cruisemarkt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

UTRECHT (ANP) - Cruisevakanties zijn in Nederland bezig aan een ongekende opmars. Ondanks de economische malaise is de cruisemarkt het afgelopen jaar opnieuw fors gegroeid met 31,7 procent naar ruim 86.000 passagiers.

Dit blijkt uit de passagierscijfers van de Dutch Cruise Council (DCC) over 2011, die dinsdag op de Vakantiebeurs in Utrecht zijn bekendgemaakt. De vereniging van cruiserederijen noemt de groeicijfers ongekend voor de reismarkt, waarin het cruisesegment duidelijk aan een inhaalslag bezig is.

Ook voor de komende jaren heeft de organisatie positieve verwachtingen en streeft naar 160.000 Nederlandse passagiers. Wereldwijd realiseert de cruisesector een omzet van bijna 50 miljard dollar (39 miljard euro) per jaar en verwelkomt 20 miljoen passagiers aan boord, waarvan 5,5 miljoen uit Europa.

„Steeds meer Nederlanders ontdekken de cruise. De mond-tot-mondreclame is hierbij erg belangrijk", licht voorzitter Nico Bleichrodt van de DCC. „Mensen horen en weten steeds meer over cruises en de mogelijkheden, ook wordt duidelijk dat cruisen voor iedereen is. Elke schip is anders, elke rederij heeft zijn eigen filosofie. Er zijn schepen voor 200, maar ook voor 5000 passagiers. Bij vrijwel elke reiziger past een cruise. Dat besef geeft een enorme impuls aan de markt."

Twee derde van de Nederlandse cruisepassagiers kiest voor een cruise in Europa. De meest populaire bestemming is de westelijke Middellandse Zee, met een aandeel van ruim 20 procent. Ook afgelopen jaar verwelkomde dit vaargebied meer passagiers. De grootste groei is voor Noord-Europa, die meer dan verdubbelde, op de voet gevolgd door de Baltische Zee (Baltische Staten en Sint Petersburg).

Door de aanhoudende groeicijfers richten steeds meer rederijen zich op de Nederlandse markt. Dit komt ook tot uiting in de stijging van het aantal vertrekken uit de Nederlandse havens Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden. Vorig jaar kwamen 168 schepen naar een Nederlandse cruisehaven, in 2012 zijn dat er al 225.