Zestig procent reizigers niet verzekerd voor faillissement luchtvaartmaatschappij

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min

AMSTERDAM - Zestig procent van de Nederlandse reizigers hebben geen vliegticketverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van reisorganisatie World Ticket Center (WTC), één van de grootste zelfstandige reisorganisaties van Nederland. Een vliegticketverzekering verzekert de reiziger voor het faillissement van de luchtvaartmaatschappij, waardoor de reiziger gegarandeerd het aankoopbedrag van het geboekte ticket terugkrijgt.

De uitkomst van het onderzoek is volgens de reisorganisatie zeer zorgelijk te noemen, gezien de verwachting is dat het aantal faillissementen in 2012 sterk zal toenemen door het slechte economische klimaat van de luchtvaartbranche. Sinds 2001 zijn er in de Europese Unie al meer dan 90 luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan, waaronder recent de Hongaarse maatschappij Malev en de Spaanse maatschappij Spanair.

Door het onverwachte faillissement van Spanair zijn meer dan 23.000 reizigers gedupeerd en door de ondergang van Malev zijn ongeveer 7.000 reizigers gestrand. Merendeel van de gedupeerden zijn het geld van hun geboekte ticket kwijt. Een vliegticketverzekering van 6 euro per persoon had dit echter kunnen voorkomen.

Tot op heden worden faillissementen van luchtvaartmaatschappijen nog altijd onvoldoende gedekt. Om deze reden is in 2006 de vliegticketverzekering in het leven geroepen, die de reiziger verzekert tot een maximum van 1500 euro per ticket.

Remi Wouters, Marketing Manager van World Ticket Center zegt "Wij ervaren dat voornamelijk reizigers, die een vlucht hebben geboekt met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij, niet kiezen voor het afsluiten van een ticketverzekering. Echter biedt de omvang, bekendheid en het jarenlange bestaansrecht van een maatschappij geen garantie voor een goede financiële gezondheid."

"Dit heeft het verleden al vaak genoeg uitgewezen als we kijken naar het faillissement van Swissair en Olympic Airlines. Regulering van online reserveringen is vanwege strenge internetregels aanzienlijk lastiger, maar wellicht draagt dit bericht bij aan de bewustwording van de onnodige financiële risico's," aldus Remi Wouters.

© Nationale Recreatiegids