Boekingen reisbranche liepen al vanaf augustus terug

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
DEN HAAG - De boekingen in de reisbranche lopen vanaf augustus 2011 terug. Dat stelt Judith Nijk van onderzoeksbureau GfK. Alsgevolg van het teruglopende consumentenvertrouwen registreerde GfK in de maanden oktober tot en met december 5,8 procent minder passagiers die via een touroperator, direct seller of via een reisbureau een reis hebben geboekt.
 
Wel gaven zij gemiddeld genomen ruim 30 euro per persoon meer uit, waardoor de omzet slechts 0,8 procent achterbleef. Met nog enkele weken te gaan is de actuele boekingsstand (tot en met week 10) dat de omzet met 2,8 procent groeit maar het aantal passagiers met 2,1 procent terugloopt.
 
De wintersportbestemmingen vertonen een stabiel beeld. De winst moet van de winterzonbestemmingen komen. Daarbij doen vooral de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten het erg goed. De boekingen voor de zomervakanties lopen in passagiers 9,1 procent achter, in omzet is de schade wat geringer, die loopt 4,5 procent achter. De boekingen naar Turkije, Spanje, Portugal en de VS zitten in de plus.

© Nationale Recreatiegids