Wereldwijde kunstmarkt krimpt met zeven procent
De verkopen in China liepen met bijna een kwart terug, waardoor in het land nog voor 10,6 miljard euro aan kunst werd verhandeld. In de Verenigde Staten herstelde de vraag juist met vijf procent en werd voor 14,2 miljard euro aan kunst verkocht.
Een paar jaar geleden leek de groei van China, en de vraag van Chinezen naar kunst, onstuitbaar. Het land haalde met een aandeel van dertig procent in de mondiale kunsthandel de Verenigde Staten in. Daarvan is nu niet langer sprake. De VS zijn goed voor 33 procent van de handel in kunst, terwijl een kwart van de verkopen naar China gaat. Groot-Brittanniƫ staat op de derde plek.
De wereldwijde krimp die in het Tefaf Art Market Report 2013 wordt opgetekend, valt volgens de organisatie te verklaren door afnemende groei en onzekerheid over de economie. Kopers richten zich op bekende kunstenaars en stromingen om zo hun risico's te minimaliseren.
Tefaf gaat vrijdag van start in Maastricht. De kunst- en antiekbeurs geldt als een van de toonaangevendste in zijn soort.