Middeleeuwse kogge uit IJssel gevist
De vraag was wat met het wrak moest worden gedaan. Als de kogge niet wordt geborgen, zou die na de verdieping van de rivier boven de bodem uitsteken. Dan zou de archeologische vondst door binnenvaartschepen kunnen worden geramd. Om dat te voorkomen zou een stenen drempel moeten worden aangelegd, legt riviertakmanager bij Rijkswaterstaat Hans Brouwer uit in een verklaring.
Dat zou net zo duur zijn als het bergen van het schip en de drempel zou een obstakel zijn voor de scheepvaart. Na overleg met onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Overijssel en de gemeente is besloten het wrak boven water te halen. Dat zou beter zijn voor de waterveiligheid en de scheepvaart. "Door de kogge te bergen kunnen de mensen leren van ons rijke Hanzeverleden, waar de kogge onlosmakelijk mee verbonden is", schrijft Brouwer.
Uit archeologisch onderzoek bleek eerder al dat de kogge expres is afgezonken om de IJssel in de gewenste richting te sturen. "Zeg maar middeleeuws watermanagement." Het schip van twintig bij acht meter is volgens Rijkswaterstaat grotendeels intact. In de buurt zijn nog twee kleinere rivierschepen en onderdelen van de kogge gevonden die werden gebruikt om de rivier te sturen.
Het verdiepen van de IJssel maakt deel uit van een project om de rivier meer ruimte te geven bij hoogwater. Het verdiepen van de IJssel wordt in een pakket met het bergen van de kogge uitbesteed. "Wij hopen dat het schip dan in de loop van volgend jaar naar boven komt", zegt een woordvoerder. Of en waar de kogge wordt tentoongesteld, is nog niet bekend.