Schaapskudde Veluwe failliet

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
APELDOORN (Novum) - De herders van de enige rondtrekkende schaapskudde op de Veluwe kunnen niet meer uit de kosten komen. Opdrachtgevers zoals Natuurmonumenten begroten te weinig geld, melden herders Chris Grinwis en zijn vrouw Aafke Achterhof dinsdag. "Zoals het er nu naar uitziet, moeten we aan het eind van deze week onze schapen verkopen", schrijven zij op hun blog. "Wij hadden ons een ander 25-jarig jubileum voorgesteld."

De herders verkeerden vorig jaar al in financiƫle nood, maar bij een protesttrektocht van Epe naar Arnhem, onder de naam Schapen op Drift, werd genoeg ingezameld om nog even door te gaan. De hoop was gevestigd op de aanbesteding van de begrazing van het Hulshorsterzand, maar die opdracht ging volgens Grinwis naar een 'niet-schaapherder' die een aanbod van veertig procent onder de marktwaarde zou hebben gedaan.

De vierhonderd Schoonebeeker schapen zijn volgens Grinwis al generaties gefokt op duurzaamheid en soberheid, waardoor antibiotica nodig is. Hun begrazing zou beter zijn dan mechanisch maaien, omdat niet alles wordt platgemaaid en de bodem minder gewicht te verduren krijgt.

"Het enige wat ons rest is de bijstand", schrijven de herders. "Voor dat geld hadden wij liever ons bedrijf voortgezet. Kille bezuinigingen en marktwerking maken het de hardwerkende schaapherder onmogelijk. Ook in andere vakgebieden worden mensen wegbezuinigd die inmiddels weten dat goedkoper en beter niet samengaan. Wij roepen iedereen op die dit aan den lijve ondervindt om met ons op de deuren van de politiek en de ivoren torens van het geld en de vrije markt te bonzen totdat er echt iets verandert."