Willem-Alexander wist dat de dag ooit zou komen
De kroonprins noemde het koningschap een functie waar je niet om vraagt en die je niet weigert. Hij vindt het een voorrecht om het land te mogen dienen.
Willem-Alexander was al ongeveer een jaar op de hoogte van het voornemen van zijn moeder om te abdiceren voordat zij dat op 30 januari van dit jaar bekendmaakte. Het skiongeluk van Friso vorig jaar februari leidde niet tot een verplaatsing van deze datum.
Willem-Alexander en Máxima hebben zo'n vijf minuten met hun drie dochters over de troonswisseling gesproken voordat het weer over kwijtgeraakte stukjes Lego of hockey ging, zo vertelde Máxima. Het gezin blijft de komende tijd op de Eikenhorst wonen. Wanneer ze gaan verhuizen naar paleis Huis ten Bosch is onbekend.
De kroonprins zal zijn internationale werkzaamheden, onder meer in het watermanagement en in het Internationaal Olympisch Comité, missen, zo gaf hij toe. Máxima zal vooral de aanwezigheid van haar schoonmoeder bij staatsbezoeken missen.
De eerste maanden van zijn koningschap brengt Willem-Alexander samen met zijn vrouw vooral korte kennismakingsbezoeken aan Europese landen, te beginnen bij Luxemburg en Duitsland. Na de zomer gaan ze naar België. Pas later worden officiële staatsbezoeken of handelsmissies gepland.
Het kroonprinselijk paar ziet met gezonde spanning uit naar volgende week dinsdag, zei Máxima. Willem-Alexander vindt het een mooie kans om Nederland te etaleren. Hij zal tijdens de inhuldiging zitten op de zetel die zijn overgrootmoeder Wilhelmina ooit door de stad Amsterdam kreeg aangeboden. Die is opnieuw geborduurd en zit comfortabeler dan de stoel waarop Beatrix in 1980 zat, legde de prins uit.