Expositie in Amsterdam Museum over beeld dat moord op Kerwin Duinmeijer herdenkt

Door ANP
3 min
In het Amsterdam Museum is vanaf vrijdag een expositie over het beeldhouwwerk dat is gemaakt om de moord op Kerwin Lucas Duinmeijer te herdenken. De 15-jarige Antilliaanse jongen werd in 1983 op straat in Amsterdam doodgestoken door een skinhead.

Het misdrijf, dat deze zomer veertig jaar geleden is, had een grote maatschappelijke impact en werd gezien als de eerste racistische moord in Nederlands sinds de Tweede Wereldoorlog. Kerwin kreeg in de Damstraat ruzie met een paar skinheads, waarop een van hen hem neerstak.

Een rechter stelde later vast dat racisme niet het wezenlijke motief voor de daad is geweest. Volgens de stichting Vrienden van Kerwin, die jaarlijks een herdenking organiseert op 20 augustus, was dat wel het geval, onder meer omdat de dader volgens getuigen racistische opmerkingen maakte.

De in CuraƧao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho maakte het beeld Mama Baranka (Moeder Rots), dat sinds 1984 in het Vondelpark staat om de tragische gebeurtenis te herdenken. "Het beeld verwijst naar de aarde op het eiland waar hij zelf en Kerwin vandaan kwamen, naar Afrikaanse spiritualiteit en naar de kracht van vrouwen", aldus het Amsterdam Museum.

Om het beeld op te nemen in de collectie, kocht het museum een kleinere versie aan. Met dat beeld en foto's, documenten en een korte documentaire wordt in de tentoonstelling "de impact van de moord en de ontstaansgeschiedenis van Mama Baranka getoond". De expositie is nog tot en met 2 september te zien.