Poppodia en evenementensector blij dat volume in uitgaansgelegenheden niet omlaag hoeft

Door ANP
3 min
Poppodia en de evenementensector zijn "blij" met het plan van staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) om geen nieuwe regels over het volume in uitgaansgelegenheden in te voeren. Van Ooijen wil in plaats daarvan meer partijen betrekken bij het bestaande 'Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek', waar meerdere betrokken partijen aan meewerken.

"We zijn blij dat de staatssecretaris opnieuw zijn vertrouwen in het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek heeft uitgesproken", schrijven de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). De verenigingen hopen dat meer partijen zich aansluiten bij het convenant, "omdat gehoorschade een breed maatschappelijk probleem is en zeker niet louter aan het bezoek van evenementen of festivals toegeschreven kan worden".

De VNPF en de VVEM zeggen dat ze onder meer "zorgvuldig geluidsniveaus meten" bij evenementen en dat ze "het gebruik stimuleren van gehoorbescherming".

Onwerkbare situaties

Van Ooijen zei woensdag in een Kamerbrief te vrezen dat een lager wettelijk geluidsmaximum "leidt tot onwerkbare situaties". Zo zou gejuich en applaus het geluid onbedoeld boven de wettelijke grens van 103 decibel kunnen duwen. De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar een grens in te stellen van 100 decibel voor versterkte muziek, om gehoorschade bij jongeren te beperken. Een lager maximum zou Nederland wel op een lijn zetten met omringende landen en het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.