Grote festivals staan aankomend weekend stil bij Keti Koti

Door ANP
5 min
Rolling Loud in Rotterdam en Down The Rabbit Hole bij Beuningen staan komend weekend uitgebreid stil bij Keti Koti. Voorafgaand, maar ook op de festivaldagen op 30 juni en 1 juli wordt bij de twee grote festivals aandacht besteed aan de afschaffing van de slavernij.

Op Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat er definitief een einde kwam aan slavernij onder Nederlands bewind. Op zowel vrijdag als zaterdag zal er tijdens Rolling Loud op het hoofdpodium worden stilgestaan bij respectievelijk de herdenking en viering. Vrijdag staat in het teken van de herdenking van hen die streden voor vrijheid en zaterdag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.

Festivaldirecteur Camiel le Rutte zegt tegen het ANP dat de organisatie het belangrijk vindt dat bezoekers van het festival zich verdiepen in het onderwerp en op die manier kunnen bijdragen aan bewustwording over het slavernijverleden. De organisatie heeft ook een korte film laten maken over het onderwerp, die op het festival in première gaat. De door Cye Wong Loi-Sing geregisseerde film put uit de unieke relatie tussen hiphop en heling zonder achteloos over het verleden heen te stappen. Later zal die film ook online komen. De komende tijd zal ook op de website en sociale media van Rolling Loud aandacht worden besteed aan Keti Koti.

Down The Rabbit Hole

Ook Down The Rabbit Hole staat stil bij Keti Koti komende zaterdag, vertelt festivaldirecteur Ide Koffeman. Alle drie de festivaldagen verzorgt de Ghanese Nederlander Bnnyhunna een twee uur durende Spiritual Jazz Jam, en op zaterdag staat die in het teken van de feestdag. "Ze hebben op zaterdag een aantal sprekers uitgenodigd die op het thema inhaken", vertelt Koffeman. "En illustrator Hedy Tjin heeft een schaafijskar beschilderd, daarmee vieren we de dag ook een beetje."

Rolling Loud vindt plaats in en rondom Rotterdam Ahoy. De headliners van het festival zijn Travis Scott en Kendrick Lamar. Ook onder anderen Lijpe, Lil Uzi Vert en GloRilla staan op de line-up. Down The Rabbit Hole vindt plaats in recreatiepark De Groene Heuvels in Ewijk en heeft als headliner onder meer de Nigeriaanse zanger Burna Boy op het programma staan.