Rechter doet enkele uren voor aanvang uitspraak over concerten Rammstein

Door ANP
4 min
De rechtbank in Groningen doet donderdag uitspraak in de zaak die woensdag diende over de concerten van de Duitse band Rammstein. Mogelijk wordt pas enkele uren voor aanvang van het eerste concert in het Stadspark in Groningen duidelijk of de concerten kunnen doorgaan.

De stichting Natuurbeschermingswacht wilde voorkomen dat de concerten plaatsvinden en had de rechtbank Noord-Nederland gevraagd om alle vergunningen en toestemmingen voor de concerten te schorsen. De zaak gaat onder meer over de tijdelijke verhoging van de geluidsnorm van 100 naar 103 decibel. Tijdens de zitting op woensdag wees de stichting op de gevolgen voor de omwonenden en dieren die in de omgeving leven.

Opvoeren geluidsniveau noodzakelijk

Volgens organisator Greenhouse Talent is het opvoeren van het geluidsniveau juist noodzakelijk voor de concerten van Rammstein. Ook is het belang om de concerten door te laten gaan groot. De gemeente hield de rechter ook voor dat het terrein al gereed is en het podium er staat. Ook het bezwaar over de kans op het oplopen van gehoorschade werd door de gemeente van tafel geveegd, omdat het publiek dringend wordt geadviseerd gehoorbescherming te dragen.

Vuurwerkshow

Woensdag diende ook een zaak bij de Raad van State over het gebruik van vuurwerk bij de shows van de Duitse band. De Raad van State besloot dat de vuurwerkshow bij de concerten mag doorgaan, omdat het belang van de organisator van het concert zwaarder weegt.

De Duitse band staat twee avonden in het Stadspark voor in totaal 110.000 bezoekers. De optredens van de Duitse metalband zijn omstreden. Rammstein ligt onder vuur sinds zanger Till Lindemann wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Meerdere vrouwen zouden gedrogeerd en aangerand of verkracht zijn door de zanger.