Groningen wil geluidsoverlast uitspreiden over de gehele stad

Door Marian van Reesch
4 min
Groningen is op zoek naar een nieuwe locatie voor evenementen. De komende twee jaar gaat de gemeenten kijken of de Stadshavens, Meerstad, Driebond, Kardinge en/of het straks nieuwe Zuiderplantsoen mogelijkheden zijn. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het bestuur van Groningen is er achter gekomen dat het maximum van twaalf evenementen in het Stadspark, twaalf geluidsdagen op het Suikerterrein van Paradigm, en de Martiniplaza een grote impact heeft op de leefbaarheid van westelijke bewoners. Terwijl de laatste locatie alleen indoor evenementen huist, projecteert het nog veel geluid richting de omgeving.

Bruisende evenementen

“Groningen is een bruisende en levendige stad, met in totaal vijfhonderd grotere en kleinere evenementen, en Groningen wil dat blijven”, zegt wethouder Manouska Molema. Wel is zij van mening dat geluidsoverlast aangepakt moet worden, vooral voor de bewoners van Laanhuizen en Vinkhuizen.

Bewoners in het westelijke gedeelte van de stad zijn niet gelijk van het lawaai af. Paradigm heeft namelijk nog een contract lopen tot 2030 voor het Suikerterrein, dus de nieuwe locatie moet een blijvend alternatief zijn. “En grote evenementen op de Drafbaan zullen blijven,” zegt Molema. “Die is niet voor niks daartoe door de gemeente verworven en geschikt gemaakt.”

Spreiding

Na de zoektocht van twee jaar moeten de geselecteerde locaties nog worden ingericht op toekomstige evenementen. Ook moeten deze voldoen aan ecologische en milieutechnische normen, zoals stikstofneerslag.

Daarnaast wil de gemeente de evenementen niet alleen over verschillende locaties verspreiden, maar ook over het gehele jaar. Op het moment vinden de twaalf feesten in Stadspark en twaalf feesten op het Suikerterrein zich plaatst tijdens de zomer. Naast de zoektocht, kijkt de gemeente naar de mogelijkheid voor akoestische concerten bij het Paterswoldsemeer en het Woldmeer.

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch