Festivalgangers vinden bier te duur, dus kopen ze xtc

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Op het Bossche Burgemeester Loeffplein in Den Bosch was afgelopen donderdag een wandelend xtc-tablet de blikvanger van de stad. Het is de mascotte van een landelijke campagne waarin wordt gewaarschuwd over de gevaren van autorijden onder invloed van drugs. Een medewerker van TeamAlert stelt dat jongeren niet op de hoogte zijn van de wetgeving omtrent drugsgebruik, meldt Brabants Dagblad.

TeamAlert zet zich in om bewustwording te creëren onder jongeren omtrent verkeersveiligheid en de invloed van drugs. De organisatie is al een aantal jaren bezig met campagnes voeren over de invloed van drank. Nu begint de verkeersveiligheidsorganisatie ook met het uitrollen van een campagne met zonnebrillen, snoepjes en stickers. Die is vooral bedoeld voor festivalgangers.

Gezien de entreekaartjes voor festivals steeds duurder worden, stappen jongeren liever over op een ‘goedkoop alternatief’ op drank. Tegenwoordig is het niet raar om 300 euro te betalen voor een festivalticket waar je voor ruim 4 euro een biertje koopt. Uit het EenVandaag Opiniepanel over festivalbezoeken zei een van de vijf jongeren dat zij drugs gebruiken op een festival. Een van de festivalbezoekers stelt dat je voor twintig euro een pilletje en water betaalt, waarmee je een hele dag op een festival zoet bent. “Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt”, stelt de festivalganger.

Rijden onder invloed

Drugsgebruik is voor lang niet iedereen een reden om de auto thuis te laten. Eind mei bleek dit na afloop van het hardcorefestival Harmony of Hardcore, toen agenten bij 21 van de ruim 80 controles automobilisten betrapten op rijden onder invloed.

Toch is het de vraag of de wandelende xtc-pil invloed gaat hebben op het gedrag van festivalgangers. Een Eindhovense vrouw vindt het een grappige manier om de campagne onder de aandacht te brengen, maar denkt dat het weinig effect gaat hebben. Wel zet zij haar naam op een schoolbord met de boodschap ‘ik rijd drugsvrij’.

'Stoer'

De Eindhovense is zelf ook fervent festivalbezoeker. Ze stelt dat het stoer is om te zeggen dat je veel drugs of alcohol gaat gebruiken. Ook zij gebruikte wel eens iets op een festival, maar is daar een aantal jaren geleden toch mee gestopt. “Ik merkte dat ik het niet goed ging. Ik was de verbinding met mezelf kwijt. Vroeger zette is zo snel mogelijk festivalfoto’s online. Maar door de drank en drugs kon ik niet echt genieten van het festival. Dat kan ik nu wel.”