Ook speciale 70mm-versie Oppenheimer trekt in Nederland volle zalen

Door ANP
2 min
De speciale 70mm-versie van de film Oppenheimer trekt al twee weken volle zalen in de Nederlandse bioscopen. De twee zalen in Nederland die dit bijzondere filmformaat kunnen vertonen, Eye in Amsterdam en KINO in Rotterdam, melden dat sinds de première vrijwel alle voorstellingen uitverkocht zijn.

In Eye werd dinsdag de 10.000e bezoeker ontvangen voor de 70mm-versie. KINO laat weten dat er de komende weken ook ochtendvoorstellingen van de drie uur durende film worden bijgeboekt om aan de grote vraag naar kaarten te voldoen.

Oppenheimer vertelt over de uitvinder van de atoombom en de ambivalente gevoelens die de wetenschapper tegenover zijn ontdekking had. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Cillian Murphy, Robert Downey jr. en Emily Blunt. Het camerawerk is verzorgd door de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema.

Nolan is een regisseur die vaak zijn films op 70mm draait. De term refereert aan de breedte van de filmrol. Omdat 70mm twee keer zo breed is als 35mm, het reguliere celluloid-formaat van bioscoopfilms, biedt het ruimte voor nog veel meer detail op het witte doek. De meeste films in bioscopen worden tegenwoordig digitaal geprojecteerd, al stellen kenners met klem dat digitale projectie de kwaliteit van het 'oude' celluloid nog niet kan evenaren.