Steef de Jong en Well Made Productions ontvangen Podiumprijs

Door ANP
2 min
Theatermaker en regisseur Steef de Jong en het creatief productiebureau Well Made Productions ontvangen dit jaar de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Ze krijgen elk een bedrag van 60.000 euro om te besteden aan "hun creatieve ontwikkeling", werd maandag bekendgemaakt.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De winnaars zijn gekozen door een commissie onder leiding van Martijn Buser, de artistiek directeur van de stichting Gaudeamus.

De Jong is volgens de jury een "kunstenaar in hart en nieren" met "oorspronkelijke en eigenzinnige" ideeën. "In zijn voorstellingen toont hij het tegenovergestelde van de werkelijkheid en biedt daarmee een zeer welkom escapisme in het podiumkunstenlandschap. Zijn producties zijn uniek in Nederland, vanwege het lef en de durf om een stoffig en overboord verklaard genre, de operette, opnieuw urgentie te geven."

Doorzettingsvermogen

Well Made Productions wordt geprezen vanwege onder meer het "doorzettingsvermogen om producties te realiseren en de urgentie om (on)bekende verhalen vanuit bicultureel perspectief aan het publiek te tonen".

Rapper en cabaretier Fresku, theater- en documentairemaker Ilay den Boer en actrice en theatermaker Nastaran Razawi Khorasani waren de andere genomineerden. Zij krijgen elk een geldbedrag van 10.000 euro.