Bokma had veel moeite met rol Rijkman Groenink

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Pierre Bokma vond het niet eenvoudig om in de huid te kruipen van Rijkman Groenink. De 57-jarige acteur speelt de rol van de voormalige ABN AMRO-topman in de serie De Prooi, die 19 oktober van start gaat. "Het was heel ingewikkeld om hem te construeren", zei Bokma woensdag tijdens de seizoenspresentatie van de VARA.

Bokma ging op zoek naar de sympathieke kanten van Groenink. "Dat kreeg ik bij hem niet bij elkaar, hij gaf mij rillingen", aldus Bokma. "Wat deze man mist of lijkt te missen is een soort empathie, begrip voor mensen in zijn directe omgeving. Niet zozeer het cerebrale, maar vooral de consequenties van besluiten en de gevolgen daarvan. De sociale antenne ontbrak."

Volgens Bokma heeft Groenink last van een 'overdreven mate' van zelfverzekerdheid. Voor de acteur was het een hele zware rol om te spelen. "Daar word je koud van en je krijgt medelijden met hem. Het is extreem ingewikkeld, ook omdat zijn pijn en inzet 250 procent is."

De Prooi is een driedelige tv-serie over de val van ABN AMRO. Naast Bokma speelt Victor Löw de rol van Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank. Anniek Pheifer vertolkt de rol van de persoonlijke assistente van Groenink.