Dirigent Reinbert de Leeuw wint Amsterdamprijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw, instituut voor hedendaagse kunst de Appel en productiebedrijf Habbekrats zijn dit jaar de drie winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst. Dat is donderdag bekendgemaakt in Paradiso. De winnaars krijgen elk 35 duizend euro.

De winnaars kenmerken zich door 'hun grote engagement voor hun discipline en voor de stad', aldus de jury. De drie zijn verder 'aantoonbaar actief in zaken die niet direct hun core business zijn'. Ook hebben zij 'niet geaarzeld tegen de stroom in te zwemmen'. "Zij hebben daarmee paden geƫffend voor andere, nieuwe toetreders. Paden die er zonder deze winnaars niet geweest zouden zijn en die Amsterdam niet gemist zou willen hebben", zo valt te lezen in een juryverklaring.

Onder meer het Amsterdam Light Festival, Toneelgroep Amsterdam en dj Joost van Bellen waren ook genomineerd, maar vielen niet in de prijzen.

De prijs, die dit jaar tien jaar bestaat, wordt jaarlijks door het Amsterdam Fonds voor de Kunst toegekend aan drie kunstenaars of culturele instellingen die actief zijn in de hoofdstad. Eerdere winnaars zijn onder meer illustrator Parra, theatermaakster Adelheid Roosen en jazzpodium Bimhuis.