Natuurorganisaties willen evenementen op voormalige vliegbasis Twenthe verbieden

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Dit jaar vonden een aantal evenementen plaats op de voormalige Vliegbasis Twenthe bij Enschede. De start van de RopaRun begon hier, maar ook het theaterspektakel De Vergeten Twentse Lente en het technofestival Onder de Radar werden hier georganiseerd. Niet iedereen is blij met de evenementenlocatie. Zo zijn er een aantal natuurorganisaties die vinden dat deze activiteiten te dicht bij een natuurgebied plaatsvinden. Daarom trekken zij vandaag naar Den Haag om de vergunning en bestemmingsplannen van de evenementen aan te vechten, meldt RTV Oost.

Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonnekerberg is samen met zeven of acht andere deze ochtend naar de zittingszaal in Den Haag getrokken. Hij heeft advocaten, adviseurs en vertegenwoordigers van Stichting Lonneker Land, Stichting Natuur en Milieuraad Enschede, Stichting Landschap Overijssel en de Dassenwerkgroep met zich meegenomen. Zij willen in kaart brengen wat de impact van de evenementen is op de omliggende natuur.

Aanvechten

Dat de organisaties naar Den Haag gaan om de plannen voor de voormalige vliegbasis aan te vechten is niet nieuw. Ook in 2020 reisde een delegatie af om een streep door de vergunning van de Vliegbasis Twenthe te zetten. Dat is toen niet gelukt.

Zo’n anderhalf jaar later, in november 2021, gaf de gemeenteraad toestemming voor een nieuw bestemmingsplan. Daarin werden een aantal beperkingen gesteld. Onder andere vuurwerkshows en races werden verboden.

Weg vrij

De provincie Overijssel gaf dus wel toestemming voor een aangepast bestemmingsplan. Zo konden evenementen weer hun gang gaan op het terrein. Toch was Takkenkamp niet blij met de uitkomst. Hij wil dat er alsnog een einde komt aan de activiteiten op het terrein.

Om de natuurorganisaties tegemoet te komen heeft de VTE, de exploitant van het terrein, besloot samen met de provincie en het gemeentebestuur van Enschede om het maximale bezoekersaantal terug te dringen naar 142.000. In eerste instantie was er een maximum van 500.000 bezoekers. De Raad van State accepteerde deze oplossing, totdat er een definitief oordeel wordt geveld. Dat is dus wat er vandaag gaat gebeuren.