Podia organiseren minder concerten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
(Novum) - Het aantal popconcerten is vorig jaar weer afgenomen. Waar in 2011 nog 4936 concerten werden georganiseerd, daalde dat aantal vorig jaar naar 4891 optredens. Ook het aantal clubavonden dat bij podia wordt georganiseerd is gedaald. Dat blijkt maandag uit de jaarlijkse publicatie Poppodia in Cijfers 2012 van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Het aantal concerten per concertzaal daalt al jaren. In 2009 vonden nog 110 concerten per podium plaats, vorig jaar ging het om gemiddeld 94 optredens.

De gezamenlijke omzet van poppodia steeg vorig jaar naar 103,1 miljoen euro. Nadat de omzet in 2011 gedaald was van 2,1 miljoen naar 1,9 miljoen per podium, was vorig jaar een groei van vier procent te zien. Podia hadden meer inkomsten uit kaartverkoop, maar minder uit horeca-activiteiten.

Het aandeel uitverkochte concerten steeg tussen 2009 en vorig jaar van dertien naar vijftien procent. Ook trokken poppodia meer bezoekers per concert. Volgens de VNPF duiden de positieve omzetcijfers erop dat podia minder risico nemen in hun programmering.

Hoewel poppodia vorig jaar beter scoorden met concerten, zet de dalende trend door waar het gaat om clubavonden. Niet alleen worden er minder clubavonden georganiseerd, ze worden ook minder goed bezocht dan in 2011.

Bij de VNPF zijn 52 poppodia aangesloten, waaronder Melkweg en Paradiso in Amsterdam, Tivoli in Utrecht, Rotown in Rotterdam en Paard van Troje in Den Haag. Van de ruim 6500 duizend mensen werkzaam bij de podia, was vorig jaar 63 procent vrijwilliger, een stijging ten opzichte van 2011.