Schijn bedriegt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
De trompe-l’oeil is een bekend fenomeen in de kunstgeschiedenis. ‘Gezichtsbedrog’ betekent het. Kunstenaars creëren een optische illusie door met speciale technieken, perspectief en licht- en schaduwwerking het oog te verwarren. We kijken naar een plat vlak maar we ervaren een wereld vol diepte. Bij de ontwikkeling van de trompe-l’oeil hebben Nederlandse kunstenaars een grote rol gespeeld. Het is dan ook opmerkelijk dat dit de eerste breed opgezette tentoonstelling in Nederland is rond dit onderwerp. ‘Zie ik echt wat ik zie?’

Het plezier van de misleiding
Het Noordbrabants Museum toont o.a. fraaie werken van meesters uit de Gouden Eeuw, vaak uit particulier bezit en niet eerder te zien geweest.  Met bedrieglijke schilderijen van onder meer Cornelis Biltius, Johannes Leemans en Cornelis Gijsbrechts - het plezier van de misleiding spat ervan af. ‘Zie ik het goed?!’ klinkt ook vaak bij het andere werk dat Schijn bedriegt laat zien, onder meer van moderne kunstenaars als Hans Deuss, Jan van Dis, Kenne Grégoire en Kik Zeiler. Hun voorstellingen, bijvoorbeeld rond gewichtloosheid en oneindigheid, brengen menig bezoeker in prettige verwarring.

Voor het hele gezin
Schijn bedriegt is een feest van verwondering voor het hele gezin. Een van de zalen is speciaal ingericht voor kinderen vanaf 8 jaar waarin ze  - geïnspireerd door werk van de Bossche kunstenaar Patrick Lijdsman - zelf kunnen experimenteren met optische illusies. Aanraken en uitproberen mag! Voor deze kinderen is er ook een gratis ‘verkenner’: een boekje met een ontdekkingstocht door de tentoonstelling vol kijk- en doe-opdrachten. Een korte animatie geeft op ludieke wijze een inleiding op de tentoonstelling.