Gemeenten moeilijk bereikbaar voor ondernemers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
(Novum) - Ruim tachtig procent van de Nederlandse gemeenten is moeilijk bereikbaar voor ondernemers. Dat stelt de Kamer van Koophandel (KvK) donderdag in een eigen onderzoek. Slechts zeventien procent van de 408 gemeenten slaagde erin een telefonische of gemailde ondernemersvraag op tijd te beantwoorden, zo concluderen de onderzoekers.

De gemeenten kregen elk een twintigtal vragen, over onder meer de beschikbaarheid van omvangrijke stukken bouwgrond of het verkrijgen van een alcoholvergunning. Op grond van hun antwoorden - hoe duidelijk die waren en hoe snel werd gereageerd - kregen zij een rapportcijfer. Een zeven was de norm waaraan gemeenten volgens onderzoekers moesten voldoen.

Door de bank genomen kwamen Nederlandse gemeenten echter niet hoger uit dan een zes-plus. Ruim dertien procent scoorde niet eens boven de 5,5, zo meldt de KvK. De gemeente Mook en Middelaar, nabij Nijmegen, voert met een acht de ranglijst aan. De Gelderse gemeente wordt op de voet gevolgd door Edam-Volendam en Apeldoorn.

De gemeente Roerdalen, in de rook van Roermond, behaalde het cijfer vier en is daarmee de minst bereikbare gemeente. Manuela Hendrix, teamleider adviseurs bij de gemeente zegt niet van het onderzoek te zijn geschrokken. Haar gemeente had zelf ook al geconstateerd dat de communicatie niet goed verliep. "Ik had het vreemd gevonden als onze gemeente een acht had gehaald", stelt ze.