Gesigneerde Mata Hari foto geschonken aan het Fries Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Een ontmoeting met Mata Hari en een gesigneerde foto van haar ontvangen, het zal je maar gebeuren! Het overkwam Amandus Franciscus Theodoor Smits (1878 -1955) in het jaar 1916, twee jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Smits werkte als commies (administratieve ambtenaar) bij de afdeling Paspoorten van de Gemeentesecretarie van Den Haag. De mooie Margaretha Zelle, oftewel Mata Hari, verscheen voor zijn balie voor het aanvragen van een paspoort. Ze had geen pasfoto bij zich, maar wel een portret dat Smits kon verknippen tot pasfoto. Smits bewonderde de foto en vond het zonde om er de schaar in te zetten. Toen Mata Hari enige tijd later haar paspoort bij hem kwam ophalen, schonk zij hem een gaaf exemplaar van de foto. Ze had het portret ondertekend met paarse inkt.

Sindsdien is de foto (formaat 22 x 28 cm) in het bezit van de familie.  Amandus Franciscus Theodoor Smits gaf de foto door aan zijn zoon A.G.F. Smits. Zijn weduwe A.M. Smits- Assink, nu 93 jaar, vond de opening van het nieuwe Fries Museum een goede aanleiding om de foto na 97 jaar uit de kast te halen en te schenken aan het museum. Op dinsdag 26 november kon haar dochter de foto overhandigen aan een medewerker van het museum.

De foto, waarop Mata Hari met een grote hoed met witte veren, oorbellen en parels is afgebeeld, lijkt sterk op een andere foto uit de collectie van het museum. Deze foto is ongetwijfeld bij dezelfde gelegenheid in een serie genomen. Op haar jurk draagt ze van dezelfde witte stof een shawlkraag (pellerine) en waarschijnlijk losse manchetten boven de elleboog. Ook de polsarmbanden zijn hetzelfde.

De foto wordt opgenomen in de collectie van het Fries Museum en waarschijnlijk getoond in de grote Mata Hari tentoonstelling die voor  2017 op het programma staat.

© Nationale Recreatiegids