Fries Museum lanceert luisterroute met cabaretier Jan Jaap van der Wal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het Fries Museum lanceert vandaag als eerste Nederlandse museum een luisterroute. Cabaretier Jan Jaap van der Wal neemt de bezoekers mee voor een non-stop geluidswandeling aan de hand van anekdotes, interviews en muziek. De architectuur en de topstukken van het museum komen aan bod in deze innovatieve audiotour, maar ook verborgen verhalen en een blik achter de schermen. De luisterroute is voor E 2,50 te huur aan de museumkassa, maar is ook te downloaden via de App Store of Google Play.

Waar gaat de luisterroute over?
Jan Jaap van der Wal, zelf geboren en getogen in Leeuwarden, geeft in de luisterroute zijn persoonlijke impressie van Friesland, de Friezen én het Fries Museum zelf. “Dit museum staat midden in het leven, midden in de stad, alsof het alles wil opslurpen dat Fries is.”, aldus Van der Wal. Ook andere betrokkenen bij het museum doen in de luisterroute hun verhaal. Architect Hubert-Jan Henket verklapt hoe hij de architect van het museum werd en kunstenaar Claudy Jongstra vertelt over haar immense tapijt in de hal. Jan Jaap belt met Jort Kelder over de zilveren Poptaschat en directeur Saskia Bak doet haar persoonlijke fascinatie voor de illustere paalworm uit de doeken. Zelfs de buurman van het Fries Museum komt in de luisterroute aan bod.

Wat is een luisterroute?
Met de luisterroute vindt het Fries Museum de traditionele museum audiotour opnieuw uit. Een luisterroute vertelt verrassende verhalen over het museum én vertelt ze op een nieuwe manier. De verteller neemt de bezoeker stap voor stap mee door het hele museum en vertelt over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Interviews met museummedewerkers,  historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. De luisterroutes verschillen van reguliere museale audiotours, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek.

Ook luisterroute in andere musea
Na het pas geopende Fries Museum lanceren ook de Kunsthal Rotterdam, het Van Abbemuseum en Museum Beelden aan Zee binnenkort luisterroutes. “Met de luisterroute maken musea de stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes en nodigde de vier musea uit om mee te doen. Het VSBfonds maakte de luisterroutes mogelijk door vroegtijdig financieel garant te staan.

© Nationale Recreatiegids

foto: Laurens Aaij