‘Festivals moeten zich tegenwoordig onmisbaar maken’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Evenementen en festivals hebben het al jaren zwaar. Tekorten aan personeel en stijgende kosten doen veel festivals de strop om, ondanks overheidssubsidies. Dat meldt NOS.

De afgelopen tijd is het geregeld in het nieuws geweest: de Tong Tong Fair in Den Haag moet stoppen vanwege geldnood, de Nacht van de Kaap stopt te bestaan en ook het Free Festival Almere kan voor het tweede jaar op rij niet doorgaan vanwege tegenvallende inkomsten.

Veel festivals leunen daarom op de subsidies die de overheid verschaft. Zo kregen onder andere de Bevrijdingsfestivals dit jaar een injectie van 1 miljoen euro.

Hoofdlijnenakkoord

Directeur van de brancheorganisatie Nederlandse Poppodia en Festivals, Berend Schans, betwijfelt het of er in de toekomst nog financiële injecties worden gegeven aan festivals. In het hoofdlijnakkoord wordt gesteld dat deze subsidies op een laag vuurtje worden gezet.

Ondanks dat denkt de branche niet dat festivals helemaal zullen verdwijnen. Wel gaat de opzet ervan veranderen. Het is dan ook geen nieuw fenomeen dat sommige festivals verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe festivals. Want ook met de hogere ticketprijzen blijven festivals nog steeds populair onder Nederlanders.

Moeite

Wel denkt de branche dat zij meer moeite moet doen om mensen vast te houden of naar hun festival te trekken. “Je moet jezelf in deze markt echt onmisbaar maken, door goed na te denken wat je aanbiedt. Het moet tegenwoordig echt een beleving zijn”, aldus Schans.