Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

Dat het festival erg afhankelijk is van het weer, blijkt. De inkomsten van de editie in 2023 vielen flink tegen doordat het feest enige tijd moest worden stilgelegd vanwege slecht weer. Dat leidde ook tot tegenvallende opbrengsten van eten en drinken.

Daarom stuurde de organisatie, BFO, een aantal brandbrieven naar de provincie, met de oproep om een extra financiële bijdrage. Die kwam er: het festival kreeg dit jaar een eenmalig bedrag uitgekeerd van 250.000 euro.

Volgend jaar niet

Voor de editie van 2025 hoeft het festival echter geen rekening te houden met een verhoging van de subsidie. Wel worden de twee subsidieregelingen waar het Bevrijdingsfestival mee in aanmerking komt samengevoegd, zodat het makkelijker wordt om subsidie te ontvangen.

Zo blijft het subsidiebedrag staan op 120.000 euro. Deze stijgt overigens niet mee met de inflatie, omdat het bedrag niet wordt geïndexeerd. Die vraag was er wel, maar volgens een woordvoerder van de provincie gebeurt dat doorgaans niet met provinciale subsidies.

Voldoende voor nu

Die eenmalige bijdrage dit jaar van 250.000 euro is volgens een woordvoerder van het Bevrijdingsfestival “voldoende om het tekort te dekken en de buffer aan te vullen”. Er wordt komende week gestemd over de subsidieregeling voor het festival, wat betekent dat er nog aanpassingen kunnen worden gedaan aan de regeling.