'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

Door ANP
3 min
De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

Een woordvoerster van de Vierdaagse verwacht niet dat de groep Israëlische militairen gaat tegenkomen, want die nemen al tientallen jaren niet deel aan het evenement. Ook Israëlische veteranen niet. Wel zijn er burgerdeelnemers met een Israëlisch paspoort.

Toch zegt een woordvoerder van Nijmegen4Palestine het beangstigend te vinden "dat de IDF (het Israëlische leger, red.) in onze stad vrij rond kan lopen". Hij geeft aan dat de groep daarom "een geweldloze burgerwacht" heeft opgezet die op zoek gaat "naar wandelaars die met de IDF verbonden zijn".

Politieke statements verboden

De woordvoerder zegt te willen optreden tegen Israëlische propaganda, omdat de Vierdaagseorganisatie dat volgens hem nalaat. "Wat ons betreft is niet iedereen welkom. IDF-terroristen die genocide plegen in ieder geval niet."

Volgens de woordvoerster van de Vierdaagse zijn politieke statements tijdens het wandelevenement verboden. Als die worden opgemerkt, worden mensen erop aangesproken. In het uiterste geval kunnen ze gediskwalificeerd worden. Maar dat geldt voor alle politieke statements, benadrukt de zegsvrouw. Ook geeft ze aan dat als de groep wil protesteren, ze dat moeten melden bij de gemeente.

Nijmegen4Palestine was eerder ook betrokken bij studentenprotesten bij de Radboud Universiteit.