Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Door ANP
5 min
Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

Ook tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde wordt het heel warm. "Via social media vragen we mensen om rekening te houden met het warme weer. Om een petje mee te nemen, bijvoorbeeld, of om de juiste kleding te dragen", vertelt organisator Rens den Hartog. "We hebben natuurlijk een tijdje slechter weer gehad, dus mensen houden er misschien geen rekening mee."

Tijdens de opbouw moest het festival juist rekening houden met het zeer natte weer van de afgelopen maanden. Den Hartog is daarom blij dat het weerbeeld er beter uitziet. "Gisteren keek ik over het terrein en toen zag ik dat het gras nog nooit zo groen is geweest", vertelt Den Hartog. "Dus dat is wel mooi voor de bezoekers. Dat komt doordat we zo weinig op het terrein zijn geweest omdat we de boel niet wilden beschadigen."

'Luiken open'

De organisatie van Leeuwarden Open Air heeft ook extra waterstations en parasols geregeld. Daarnaast kunnen bezoekers zonnebrand vinden bij de barren. Ook worden ze van tevoren gewaarschuwd voor het warme weer. "We verwachten geen problemen. We hebben ons goed voorbereid en we hebben een zeer ervaren EHBO-ploeg", aldus een woordvoerder. Ook Leeuwarden Open Air is blij met het zonnige weer. "Het is even schakelen, want afgelopen week waren er natuurlijk evenementen die later open moesten vanwege het noodweer."

Ook de Parade, die deze week in Den Haag staat, heeft meer waterpunten neergezet voor bezoekers. "De theatertenten worden zo veel mogelijk verkoeld. Zo zetten we extra luiken open en extra ventilatoren", aldus een woordvoerder. "Er is uiteraard genoeg EHBO aanwezig, mochten er mensen onwel worden. Er staat zonnebrand bij de toiletten en we creƫren zo veel mogelijk schaduwplekken." Ook voor de artiesten en medewerkers zijn genoeg koele plekken. "Acteurs weten van tevoren dat ze in theatertenten spelen en houden zelf rekening met de zomer, ook wat betreft kostuums. Onze medewerkers slapen op de camping, maar gelukkig koelt het in Den Haag 's avonds wel lekker af."

De temperaturen lopen in heel Nederland vrijdag en zaterdag op tot rond de 31 graden. De zon schijnt daarnaast fel. Vanaf zondag zorgt een koude luchtstroom voor verkoeling en gaat het mogelijk ook regenen.