Medewerker Eurosonic die 335.000 euro verduisterde moet maand cel in

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Een medewerker van het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) die tussen 2019 en 2021 meer dan 3 ton verduisterde, heeft een celstraf van een maand gekregen. Dat meldt RTV Noord.

Eerder oordeelde de rechtbank in Groningen al dat de 34-jarige man een taakstraf van 240 uur moest krijgen. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en moest hij naar de reclassering. Omdat hij zich niet aan de voorwaarden hield, werd zijn straf herzien.

Hij onderhield het contact met de reclassering niet en gaf slechts gedeeltelijk inzicht in zijn financiën, terwijl de man met een gokverslaving kampt. Ook stelde de man dat hij depressief is en dat hij een terugval had in zijn gokverslaving. Hij zegt dat hij inmiddels wel een nieuwe baan en een woning heeft kunnen vinden.

Onder invloed

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zei de man dat hij onder invloed van zijn gokverslaving zo’n 335.000 euro bij het festival had weggesluisd. Hij werkte als controller op ESNS en kon transacties tot 1.000 euro doen. In een tijdsbestek van twee jaar tijd onttrok hij steeds kleine bedragen van het festival, wat opliep tot meer dan drie ton.

Omdat er een risico was dat de man zijn woning en huis zal verliezen als hij een jaar de cel in moet, heeft de rechtbank in Groningen bepaald dat hij deze tijd niet uit hoeft te zitten. De man betaalt ESNS elke maand 1.000 euro terug. Daartoe zal hij niet in staat zijn als hij een jaar de gevangenis in moet.

Wel wil de rechtbank een signaal afgeven aan de man. Daarom moet hij wel een maand de gevangenis in. En de voorwaarden waaraan de man moet voldoen blijven ook van kracht.

Foto: Eurosonic Noorderslag