Gratis Delfts festival trekt de stekker eruit

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Westerpop in Delft gaat ermee stoppen. Dat besluit maakte het bestuur van de organisatie. Het festival kan het hoofd in de huidige opzet niet boven water houden vanwege de gestegen kosten en aanhoudende inflatie. Door nu te stoppen wil de organisatie een faillissement voorkomen, meldt Omroep West.

Het bestuur betreurt het besluit, maar ziet geen andere keuze. De organisatie stuurde een brief aan de vrijwilligers waarin zij worden bedankt voor hun werk.

Volgens de organisatie is het nu bij een ‘slechte editie reëel dat een verlies van 100.000 euro wordt gemaakt.

Kostenstijging

Ook stelt het bestuur dat er voor een editie in 2025 zo’n veertig procent extra kosten zouden komen. Dat is niet te bekostigen met meer subsidie en sponsoring, dus ziet de organisatie er van af.

Ze hebben wel gekeken naar kaartverkoop, maar omdat hiermee het laagdrempelige karakter van het festival verloren zou kunnen gaan ziet de organisatie hier geen heil in. Daarnaast zouden veel mensen tot het laatste moment wachten om een kaartje te kopen, wat een grote financiële onzekerheid met zich meebrengt.

‘Ontij keren’

Liedewei Timmermans van de politieke partij Onafhankelijk Delft wil niet dat het festival stopt. Zij pleit voor subsidie om het festival toch een toekomst te bieden. Dat wilde zij deze zomer al verschaffen. “Laten wij het ontij keren en Westerpop tot een Delfts icoon maken, want dat is het”, aldus Timmermans.

Weer

Ook lisette de Jongh-Swemer van Hart voor Delft schaart zich daarachter. Zij stelt dat de organisatie een ‘slechtweergarantie’ moet krijgen van 1 ton. Dat zou volgens haar een stok achter de deur bieden en het festival kunnen redden. Omdat de begroting van volgend jaar nog niet definitief is, zou het volgens haar opgenomen kunnen worden in de plannen.

De organisatie van het festival heeft nog niet op het nieuws gereageerd.