Meer dan 1,7 miljoen bezoekers tijdens Open Monumentendag

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Afgelopen weekend bezochten naar schatting zo’n 1,7 miljoen mensen de ruim 5.500 gratis opengesteld monumenten en 1.500 activiteiten door het hele land tijdens de 38 editie van de Open Monumentendag. Een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 1,5 miljoen mensen op de been waren. Het is de populairste editie tot nu toe, meldt de organisatie.

Vorig jaar was de organisatie achter de Open Monumentendag al positief verrast dat zoveel mensen een bezoekje brachten aan een monument of activiteit gerelateerd aan de Open Monumentendag. Dat er dit jaar nog meer mensen waren was dus een zeer welkome verrassing.

Twee dagen lang konden bezoekers genieten van geschiedenis, cultuur en interessante verhalen hier omheen. Het erfgoed van ‘Routes, netwerken en verbindingen’ kreeg dit jaar extra aandacht omdat dit het thema van Open Monumentendag 2024 was. Er reden veel oude vervoersmiddelen, de historische trekvaart werd gedemonstreerd en in diverse monumenten werden er opnieuw internationale radioverbindingen gelegd door zendamateurs. Ook konden bezoekers genieten van honderden activiteiten, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fiets- en wandelroutes en muziekvoorstellingen. Dit jaar was de Open (monumentale) Huizendag een primeur. Het leverde extra bezoekers op in de opengesteld monumentale, particuliere woonhuizen die te koop staan.

De meeste bezoekers van deze editie kwamen onder andere naar Amsterdam. Breda, Den Haag en Rotterdam. Ook op het programma in Hilversum kwamen veel menen af voor de landelijke opening van het evenement.

Kabinet van de Koning

In Den Haag was voor het Kabinet van de Koning populair. In Amsterdam was er veel belangstelling voor de Poentunnel; bezoekers stonden hier uren in de rij om een glimp van de mysterieuze tunnel op te vangen. Ook Paleis Soestdijk was dit jaar een echte publiekstrekker. In Rotterdam kwamen veel mensen af op de Fenixloods, die een transformatie van havenloods naar museum ondergaat.

Volgend jaar vindt de Open Monumentendag plaats in het weekend van 13 en 14 september 2025. Het thema is dan ‘Architectonisch Erfgoed’. 

Foto: Open Monumentendag