Campagne tijdens ADE: oordoppen cruciaal om gehoorschade te voorkomen

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
4 min
Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) is dit jaar aandacht voor gehoorbescherming met een campagne die benadrukt hoe belangrijk het is om oordoppen te dragen tijdens muziekevenementen. Deze campagne is een initiatief van ADE in samenwerking met I Love My Ears, een platform dat gehoorschade door harde muziek wil voorkomen. De campagne richt zich op bewustwording onder festivalgangers en dj’s over de risico’s van langdurige blootstelling aan luide muziek, zoals tinnitus en gehoorschade. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De cijfers zijn zorgwekkend. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 33 procent van de bezoekers van muziekevenementen nooit oordoppen draagt, ondanks het risico op gehoorschade. Slechts een kwart van de mensen die wel oordoppen gebruiken, doet dat consequent. Ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus, ofwel oorsuizen.

Gehoorschade is onomkeerbaar

Volgens klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen is gehoorbescherming cruciaal op plekken waar je langdurig aan harde geluiden wordt blootgesteld. Zodra je ergens moet schreeuwen om verstaanbaar te zijn, is het geluid te hard en kan schade ontstaan. "Veel mensen realiseren zich niet dat gehoorschade vaak onomkeerbaar is", waarschuwt hij. Daarom is het belangrijk om tijdens festivals en concerten altijd oordoppen te dragen.

Oordoppen steeds normaler

De acceptatie van oordoppen in de dancescene groeit. Steeds meer jongeren nemen oordoppen mee naar evenementen, en festivals zoals Tomorrowland bieden zelfs hun eigen gehoorbescherming aan. Deze ontwikkeling wordt ook omarmd door artiesten, zoals dj’s Laura van Dam en Tjade de Vries, die hun eigen ervaringen delen om anderen te waarschuwen voor de gevaren van gehoorschade.

De technologie achter gehoorbescherming is bovendien verbeterd, zeggen de dj’s. Goede oordoppen zijn nu betaalbaarder en bieden verschillende filters om de muziekbeleving te optimaliseren. Met deze campagne hopen de initiatiefnemers dat steeds meer bezoekers van ADE bewust kiezen voor bescherming van hun gehoor, zodat ze zonder schade kunnen blijven genieten van muziek.